Այս Զատկի պիրոգը հայտնի իտալական կասատա պիրոգի տարբերակ է՝ բիսկվիթ ռիկոտայով և չոր մրգերով պատրաստվող կրեմով։
Զատկի կարկանդակի սիցիլիական տարբերակը պատրաստվում է փխրուն խմորով և թխվում համեղ միջուկով:
Զատկի պիրոգ. Անհրաժեշտ բաղադրիչները
_Ալյուր 400 գր
_Կարագ 200 գր + մի քիչ
_Շաքարավազ 120 գր
_Ձու 2 հատ
_Աղ 1/2 թ/գդ
Լցոնի համար
_Ռիկոտա կամ փափուկ կաթնաշոռ 400 գր
_Նարնջի չիր 100 գր
_Շոկոլադ 100 գր
_Դեղձի մուրաբա 100 գր
_Մի պտղունց դարչին
_Նուշի միջուկ 100 գր
_Շաքարի փոշի 2 ճաշի գդալ
Զատկի պիրոգ. Պատրաստման եղանակը
_Սառը կարագը կտրատել խորանարդներով։
_Ալյուրը մաղել աղով և լցնել հարիչի ամանի մեջ։
_Վրան կարագը լցնել։
_Հարել ամենադանդաղ արագությամբ, մինչև կարագի և ալյուրի փշրանքներ ձևավորվեն, ոչ ավելի, հակառակ դեպքում խմորը պինդ կլինի:
_Ավելացնել շաքարավազ և նորից միացնել հարիչը 10 վայրկյանով։
_Ավելացնել ձուն և արագ հարել, խմորը դնել աշխատանքային մակերեսի վրա, 2-3 անգամ հունցել, գնդել և փաթաթել թաղանթով։ Դնել սառնարանը առնվազն 30 րոպե։
_Ռիկոտան քամել մաղի միջով և խառնել մուրաբայի և դարչինի հետ:
_Չոր մրգերն ու շոկոլադը մանր կտրատել և ավելացնել միջուկին։
_Նուշը լցնել տաք ջրի մեջ և 2 րոպե թեթև շոգեխաշել։
_Քամել քամոցով և լցնել սառը ջուր։
_Մաքրել ընկույզների շագանակագույն կեղևը և ցամաքեցնել:
_Թխվածքաբլիթի 24 սմ կլոր ձևամանը կարագ քսել։
_Խմորը բաժանել 2 անհավասար մասի։
_Գրտնակել ավելի մեծ կտորը 32-34 սմ շրջանակով, փոքր մասը՝ 24 սմ շրջանակով, երկուսն էլ 4-5 մմ հաստությամբ:
_Խմորի ավելի մեծ շրջանակը դնել ձևամանի մեջ, տարածել ներքևում և կողքերի երկայնքով։
_Միջուկը լցնել, տարածել և ծածկել խմորի երկրորդ շերտով, եզրերը սեղմել։
_Տորթը զարդարել նուշով և դնել սառնարանը 15 րոպե։
_Ջեռոցը տաքացնել մինչև 180°C, թխել 30-35 րոպե, մինչև ոսկե դարչնագույնը:
_Հանել և սառեցնել մետաղական ցանցի վրա: Սառելուց հետո թխվածքի վրա շաքարի փոշի ցանել։
_Դեղձի մուրաբայի փոխարեն կարելի է ցանկացած այլ վերցնել, օրինակ՝ նարնջի կամ ազնվամորու, իսկ նարնջի չիրի փոխարեն վերցրեք ծիրանի կամ թզի չիր։
Բարի ախորժակ:
Տեսանյութ
Զատիկի կուլիչ Կրաֆին