Խնձորով շտրուդել. Ամենահայտնի դասական թխվածքը խնձորով
Շտրուդելը թխվածք է, որն ունի իր սեփական պատմությունը: Այն առաջին անգամ պատրաստվել է 1696 թվականին Վիեննայում: Այս բաղադրատոմսով խոհարարական գիրքը դեռ պահվում է թանգարանում: Այդուհանդերձ, հպարտանալու բան իսկապես կա. Վիեննական շտրուդելը դարձել է աշխարհի ամենահայտնի աղանդերից մեկը:
Այդ ժամանակից ի վեր շտրուդելի շատ բաղադրատոմսեր հայտնվեցին տարբեր լցոնումներով՝ բալ, ելակ, տանձ, ընկույզ, կակաչի սերմեր, կաթնաշոռ, միս, ձուկ, կաղամբ, կարտոֆիլ: Այնուամենայնիվ ամենահայտնին խնձորի շտրուդելն է:
Հաջողակ շտրուդելի հիմնական գաղտնիքը խմորի մեջ է. Այն պետք է այնքան բարակ լինի, որ ստացվի գրեթե թափանցիկ: Նախկինում խմոր պատրաստելու արվեստին տիրապետում էին միայն լավագույն հացթուխները:
Մենք ձեզ հետ կկիսվեն խնձորի տնական շտրուդելի բաղադրատոմսով: Այս համեղ աղանդերը պատրաստելն այնքան էլ դժվար չէ, ինչպես կարող է թվալ:
Խնձորով շտրուդել. Անհրաժեշտ բաղադրիչները
- Խնձոր 1 կգ
- Ցորենի ալյուր 250 գ
- Ձու 1 հատ
- Ձիթապտղի յուղ 2 ճաշի գդալ
- Շաքարավազ 100 գ
- Կարագ 100 գ
- Դարչին 1 թեյի գդալ
- Աղ 1 պտղունց
- Չամիչ 100 գ
- Ընկույզ 250 գ
- Չորահաց 100 գ
- Կիտրոնի հյութ 100 մլ
- Ջուր 100 մլ
Խնձորով շտրուդել. Պատրաստման եղանակը
- Ջրի մեջ լուծել մի կաթիլ կերակրի քացախ, հեղուկը լցնել մաղած ալյուրի մեջ, ավելացնել ձուն, աղը, ձիթապտղի յուղը և խմորը հունցեք:
- Փաթաթել սննդային թաղանթով կամ փայլաթիթեղով և թողնել տաք տեղում 20-30 րոպե:
- Մաքրած խնձորները կտրել սեպերով և թույլ տապակել կարագի մեջ:
- Ավելացնել լվացված չամիչները, ընկույզները (նախընտրելի է նախապես տապակած), շաքարն ու դարչինը:
- Դնել խմորը ալյուր ցանած վուշե կտորից անձեռոցիկի վրա և սկսել հնարավորինս բարակ գրտնակել:
- Ձեռքերով շարունակեք ձգել տարբեր ուղղություններով: Շերտի վրա ցանել կիտրոնի հյութ, շաղ տալ չորաացի փշրանքներ:
- Խնձորի միջուկը տարածել խմորի մակերեսի 2/3-ի վրա:
- Լցոնով կողքից սկսելով, անձեռոցիկի օգնությամբ գլանափաթեթը ոլորել:
- Շտրուդելը տեղափոխել յուղած ջեռոցի տապակի վրա:
- Թխել 30 րոպե 200 աստիճանի տակ: Մատուցել շաքարի փոշի ցանելուց հետո:
Շտրուդելը մատուցել տաք վիճակում, զարդարել շոկոլադե օշարակով կամ պաղպաղակով: Կարկանդակը հյութեղ է, այն կունենա ախորժելի փխրուն կեղև: Կիսվեք ընկերների հետ այս հեքիաթային աղանդերի բաղադրատոմսով:
Խնձորով շտրուդելը պատրաստ է:
Բարի ախորժակ
Տեսանյութ
Խնձորով աղանդեր