Փորձենք պատրաստել Համեղ գուլաշ հին բաղադրատոմսով։
Գուլաշ անունը ծագել է հունգարական երկու բառերից, որոնք նշանակում են հովիվ և միս: Սկզբում գուլաշը հայտնվել է հունգարացիների մշակույթում։ Հովիվներն այն եփում էին, երբ գնում էին իրենց անասուններին տանից հեռու քայլելու: Նրանք իրենց հետ տանում էին մսի չորացրած կտորներ, որոնք եփում էին մեծ կաթսաների մեջ։
Հետագայում գուլաշը համընդհանուր ժողովրդականություն ձեռք բերեց Եվրոպայի գրեթե բոլոր ժողովուրդների մոտ։
Համեղ գուլաշ. Բաղադրությունը
_տավարի միս — 750 գ
_կարագ — 30 գ
_սոխ — 1,5 հատ
_աղ — 1,5 թեյի գդալ
_գազար — ½ հատ
_ջուր — 1400 մլ
_բուսական յուղ — 25 մլ
_կարտոֆիլ — 6 հատ
_շաքարավազ — ½ թեյի գդալ
_ալյուր — 1,5 ճաշի գդալ
_աղացած սև պղպեղ — ¼ թեյի գդալ
_դափնու տերև — 2 հատ
_տոմատի մածուկ — 1 ճաշի գդալ
Համեղ գուլաշ. Պատրաստումը
_Միսը պետք է կտրատել մեծ խորանարդիկներով և տապակել բուսայուղով թավայի մեջ։ Միջին ջերմության դեպքում արժե սպասել, մինչև ամբողջ խոնավությունը դուրս գա տավարի մսից։
_Սոխը մանր խորանարդիկներով կտրատել, տավարի մսի հետ միասին տապակել մինչև փափկի։
_Գազարը մանր քերիչով մանրացնել, լցնել սոխով մսի վրա, խառնել։
_Ավելացնել թույլ տապակած բանջարեղենն ու մսին տոմատի մածուկը, խառնել։
_Այս խառնուրդով թավայի մեջ լցնել 750 մլ տաք ջուր։
_Մսային զանգվածի վրա լցնել շաքարավազ, մեկ գդալ աղ, աղացած սև պղպեղ։ Ավելացնել դափնու տերևներ, ծածկել կափարիչով և շոգեխաշել թույլ կրակի վրա մեկ ժամ:
_Այդ ընթացքում պետք է մաքրել կարտոֆիլը և կտրել փոքր շերտերով: Կարտոֆիլը եփեք մինչև փափկի 600 մլ ջրի մեջ։
_Ալյուրը խառնել 50 մլ ջրի հետ, լցնել գուլաշի մեջ և խառնել։
_Գուլաշը թողնում ենք կափարիչի տակ, որ եփվի ևս կես ժամ։
_Քամել կարտոֆիլը՝ արգանակից առանձնացնելով 100 մլ։
_Կարտոֆիլը վերածել խյուսի, դրան ավելացնել կարագն ու արգանակը, լավ խառնել և աղ անել։
Այսպիսով, դուք կարող եք հյութեղ գուլաշ ստանալ միշտ համապատասխան կողմնակի ճաշատեսակի՝ կարտոֆիլի պյուրեի հետ միասին: Բացի այդ, գուլաշը լավ համադրվում է մակարոնեղենի և հատիկեղենի հետ։
Բարի ախորժակ:
Տեսանյութ
Անհավանական համեղ տավարի մսով ուտեստ