Հայկական տնական լավաշ կարող եք թխել ինքներդ, եթե ունեք տապակ կամ ջեռոց: Կարող եք անել փոքր քանակներով ամեն օր, կամ միանգամից շատ թխել ու հետո ջուր ցողելով թարմացնել պետք եղած ժամանակ:
Լավաշ անունով հացամթերքը կարևոր է Կենտրոնական Ասիայի ժողովուրդների մեծ մասի համար: Գոյություն ունեն այդ անվամբ կոչվող տարբեր բլիթներ, բայց մեծ ժողովրդականություն է ձեռք բերել հենց հայկական բարակ լավաշը, որովհետև այն կարելի է մատուցել հսկայական քանակությամբ մթերքների հետ։ Հիմնականում լավաշի թերթիկների վրա դրվում են բանջարեղենային և մսային լցոնումներ։
Հայկական լավաշի յուրահատկությունն իր նրբության մեջ է, այնպես որ կապ չունի, թե որտեղ եք բնակվում, կամ թոնիր կամ մոտակայքում, թե ոչ, լավաշ կարող եք պատրաստել ինքներդ: Փորձեք և համոզվեք:
Հայկական տնական լավաշ. Բաղադրությունը
_ ալյուր — 250 գ
_աղ — 1 թեյի գդալ
_ջուր — 125 գ
_շաքարավազ — 1 թեյի գդալ
_բուսական յուղ — 25 գ
_չոր խմորիչ — 1 թեյի գդալ
Հայկական տնական լավաշ. Պատրաստման եղանակը
_Ջուրը մի փոքր տաքացնում ենք մինչև 30-35 աստիճան, մեջը լցնում ենք խմորիչն ու շաքարավազը։ Անհրաժեշտ է խառնել բաղադրիչները մինչև ամբողջովին լուծվեն։
_Խմորիչով հեղուկը թողեք 15 րոպե, մինչև փարթամ փրփուր հայտնվի։
_Առանձին ամանի մեջ ալյուրը խառնել աղի հետ, լցնել խմորիչով հեղուկը և բուսայուղը։
_Խմորը հունցել այնքան, մինչև ձևավորվի առաձգական և չկպչող գնդիկ։ Լավ ծածկեք այն սննդի թաղանթով, թողեք տաք տեղում 15 րոպե։
_Այնուհետև կրկին հունցել խմորը, բաժանել 12 մասի։ Մեծ տրամագծով լավաշ պատրաստելու համար խմորը կարելի է բաժանել 6 մասի։
_Խմորի գնդերը ծածկել թաղանթով։ Հերթով դրանք հանում ենք, դնում ալյուրապատ մակերեսի վրա և գրտնակով գրտնակում բարակ կլոր շերտով։
_Տաքացնել տապակը առանց բուսական յուղի: Դրա մեջ փռում ենք լավաշի խմորը, յուրաքանչյուր կողմից 10 վայրկյան տապակում։
_Մեծ լավաշները պետք է թխել ջեռոցում, անընդհատ վերահսկելով այդ գործընթացը: Հենց լավաշի մի կողմը կարմրում է, կարող եք շրջել և թխել երկրորդ կողմը:
Թխված լավաշները դնել խոնավ սրբիչի վրա, վրան ջուր ցողել և ծածկել երկրորդ նույն սրբիչով։ Այսպիսով կունենաք տնական փափուկ ու համեղ լավաշ։
Բարիքով լեցուն լինեն ձեր տները:
Տեսանյութ
Ֆիթնես հաց