Այսօր պատրաստելու ենք Բլղուրով Ոսպով աղցան Նոր թարմ համեղ աղցան կունենաք ձեր սեղանին հաշված րոպեների ընթացքում։
Բլղուրով Ոսպով աղցան
_Ոսպ — 100 գր․
_Բլղուր խոշոր — 100 գր․
_Գունավոր պղպեղներ մեկական
_Գազար — 1 հատ
_Համեմ մեկ փունջ
_Գլուխ սոխ — 1 միջին չափսի
_Սխտոր կամ թարմ մեկ շյուղ, կամ 2 ատամ
_Ձեթ, քացախ, աղ, պղպղեղներ գունավոր փոշի
Բլղուրով Ոսպով աղցան
_Սկսենք հատիկավորները նախապատրաստելուց
_Ոսպ և խոշորահատիկ բլղուր պետք է օգտագործենք աղցանի մեջ, աղցանի համար ցանկալի է վերցնել հավասար խոշոր հատիկներով մթերք՝ առավել գեղեցիկ տեսք ստանալու համար
_Դե բազմիցս էլ նշել եմ, որ համեղ արդյունք ստանալու համար համեղ մթերք պետք է ընտրենք
_Ոսպն էլ բլղուրն էլ նույն չափով ենք վերցնելու, ես յուրաքանչյուրից 150 գրամ եմ վերցրել, ձեր հյուրերի քանակով արդեն կողմնորոշվեք
_150 գրամ ոսպը լցնենք տարայի մեջ, նույնչափ էլ բլղուրը մեկ այլ տարայի մեջ
_Լվանանք երկուսն էլ առանձին-առանձին
_Ընդ որում բլղուրը պետք է իրեն ծածկող ջրի մեջ թողնենք մոտ մեկ ժամ, մինչև մյուս մթերքները պատրաստենք
_Իսկ ոսպը պետք է խաշենք, եթե ժամանակ ունեք կարող եք ոսպն էլ խաշելուց առաջ թրջած թողնել, բայց ես հենց հիմա եռացրած ջրով մեկին երեք չափաբաժնով կդնեմ ոսպը խաշվելու 20 րոպե — մեկ բաժակ ոսպին 3 բաժակ ջուր, աղ չենք լցնի, հետո աղցանին կավելացնենք
_Մեկ գլուխ սոխ ենք կտրատելու, ես սպիտակ սոխ եմ վերցրել, բայց կարող եք թարմ կանաչ սոխ վերցնել մեկ կապ, եթե սեզոնն է
_Հնարավորինս մանր կտրատենք, որպեսզի ուտելու ընթացքում շատ չզգացվի
_Սա լցնենք աղցանամանի մեջ արդեն
_Մեկ միջին չափի գազարը շերտատենք երկար ու բարակ շերտերի, կարելի է և քերիչով անցկացնել, դա էլ արդեն ըստ ձեր ցանկության
_Սա էլ ավելացնենք աղցանամանի մեջ
_Հաջորդը սխտորի հերթն է
_Եթե թարմ սխտոր ունեք ձեռքի տակ, ապա ինձ նման մեկ ձող վերցրեք և մանր կտրատեք
_Իսկ եթե թարմ սխտորի սեզոն չէ, ապա 2 ատամ սխտոր ընդամենը ճզմեք
_Սա էլ գնաց աղցանամանի մեջ
_Հաջորդը գունավոր պղպեղներն են, ինչ գույն ցանկանում եք կամ գնել եք դա էլ կտրատեք, որքան գունեղ այնքան գեղեցիկ
_Ահա իմ պղպեղներն էլ արդեն կտրատեցի
_Սա էլ աղցանամանի մեջ լցնենք
_Մեկ փունջ թարմ համեմ մանրացնենք, հնարավորինս մանր և սա էլ լցնենք աղցանամանի մեջ
_Այժմ պատրաստենք համեմունքային թացան-սոուս, այդպես ավելի հեշտ աղցանի բաղադրիչները կվերցնեն բոլոր համերը
_Համեմենք մեր թացանը
_Օգտագործելու ենք քաղցր և կծու կարմիր պղպեղ, ընդ-որում Մառանիկի կծու պղպեղը իսկապես լավ կծու է, դրա համար շատ եմ սիրում իրեն
_Նաև սև պղպեղ կլցնենք, սև պղպղեղի համն էլ այլ է, յուրահատուկ է անպայման լցրեք
_Յուրաքանչյուրից մեկական թեյի գդալ ես կլցնեմ, այ համեմունքների չափն ու ցանկը արդեն ձեր քիմքին համապատասխան վերցրեք
_2 ճաշի գդալ ձիթայուղ կլցնենք
_3 ճաշի գդալ սպիտակ քացախ, մուգ գույնի քացախ օգտագործելու դեպքում աղցանը ավելորդ մգություն կստանա
_1 թեյի գդալ էլ խոշոր ծովի աղ լցնենք և խառնենք լուծենք զանգվածը
_Արդեն բոլոր բաղադրիչները պատրաստ են
_Ոսպն արդեն խաշվել է ջրքամել եմ
_Բլղուրն էլ ջուրը լրիվ քաշել է իր մեջ, սա էլ մի փոքր մնացորդային ջույրը քամեցի
_Այժմ պետք է խառնենք բոլոր բաղադրիչները իրար
_Բույրը շատ ախորժելի է, իսկապես շտապեցնում է համտեսելու
_Բայց աղցանը պետք է առնվազն 15 րոպե թողնենք մինչև համերը խառնվեն իրար
_Բայց պետք է հաշվի առնել մեկ փաստ, աղցանի վրա քացախը լցնելուց հետո պետք է այն արագ վերջացնել, հակառակ դեպքում վիտամիններն ու օգտակար նյութերը շատ արագ կքայքայվեն
_Մենք իհարկե չենք թողնի մինչ այդ պահը մեր աղցանը շատ արագ վերջացավ, քանի-որ իսկապես շատ համեղ էր
Դե ինչ, բարի ախորժակ։