Աառաջարկում ենք պատրաստել ծակոտկեն հաց Չիաբաթա, որը շատ տարածված է ֆիթնես մարզիչների մոտ:
Չիաբաթան պարունակում է զարմանալիորեն քիչ կալորիաներ և զարմանալիորեն շատ ծակոտիկներ: Սա հուշում է, որ այս տեսակի պատշաճ պատրաստված հացը պարունակում է շատ ավելի քիչ ածխաջրեր, քան ցանկացած այլ հաց: Այս ամենը երկարաժամկետ ֆերմենտացման շնորհիվ. Խմորը հասունանում է երկար ժամանակ, և այս ընթացքում օգտակար թթուները ժամանակ ունեն դրա մեջ ձևավորվելու համար:
Իտալական շատ ուտեստների նման, այս հացը կարող է և պետք է թխվի տանը: Առանց որևէ հատուկ հարմարանքի: Հետևաբար, ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում չիաբաթայի բաղադրատոմսը, ըստ որի՝ այն կդառնա հոյակապ, փխրուն ոսկե կեղևով:
Ծակոտկեն հաց Չիաբաթա. Բաղադրիչները
_Ցորենի ալյուր 450 գ
_Ջուր 400 մլ
_Խմորիչ 2 գ
_Աղ 1 թեյի գդալ
Ծակոտկեն հաց Չիաբաթա. Պատրաստման եղանակը
_Ալյուրը մաղել բարձր կողմերով մի մեծ ամանի մեջ, որի մեջ կարելի է խմորը հունցել: Ավելացնել աղ և խառնել:
_Լցնել խմորիչը տաք ջրի մեջ (400 գ ջրին խմորիչ 2 գ): Այնուհետև դանդաղորեն լցնել ջուրը և խմորիչը ալյուրի մեջ, խառնել, որպեսզի ստացվի խառնուրդը: Եվ հիմա գլխավորը. Ծածկել ափսեն կտորով և թողնել խմորը սենյակի ջերմաստիճանում հասունանալու համար առնվազն 12 ժամ (առավելագույնը 20): Դրա շնորհիվ է, որ խմորը կստացվի այնպես, ինչպես պետք է լինի չիաբաթան:
_Լցնել մնացած 50 գ ալյուրը սեղանի վրա, խմորը զգուշորեն դնել սեղանի վրա, պարզապես մի փոքր հունցել և ծածկել մամանով: Թող հանգստանա ևս 2-3 ժամ: Տաքացնել ջեռոցը մինչև 250 աստիճան, ներսում տաքացնելով այն ձևամանը, որում թխվելու է հացը: Խմորը տաք ձևամանի մեջ դնել ներքևի մասը վերև շրջած, որպեսզի այն թաթախվի ալյուրով, և դրեք ջեռոցում:
Ջեռոցի ներքևում դնել թասով ջուր: Թխել հացը 20 րոպե գոլորշու մթնոլորտում: Դրանից հետո հանել ջրով տապակը և թխել ևս 15 րոպե:
Ծակոտկեն հաց Չիաբաթան պատրաստ է:
Բարի ախորժակ: