Այսօր պատրաստելու ենք Տավարի միս՝ անչափ համեղ սառը նախուտեստ։ Խորհուրդ կտամ միանգամից միսը շատ վերցնել, քանի որ այս ուտեստը շատ արագ է սպառվում։
Ես այլևս երշիկ չեմ գնում, այս ուտեստը այդ առումով շատ հարցեր է լուծում։ Անգամ ոչ յուղային չոր տավարի միսը այս բաղադրատոմսով հրաշալի փափուկ հալվող բուժինինայի է վերածվում։
Տավարի բուժենինա. Անհրաժեշտ բաղադրիչները
_Միս (տավարի միս, խոզ կամ հավ) — 1 կգ
_Ջուր — 1 լիտր
_Աղ — 3 ճ․գդ․
_Շաքարավազ — 1 ճաշի գդալ
_Սխտոր — 1 գլուխ
_Դափնու տերևներ
_Սև հատիկավոր պղպեղ
Տավարի բուժենինա. Պատրաստման եղանակը
_Մեզ անհրաժեշտ է տավարի փափկամիս՝ առանց ոսկորի մոտ 1 — 1․5 կիլոգրամանոց
_Հոսողի ջրի տակ լավ լվանում ենք, ավելորդ ջլերն ու յուղերը հեռացնում
_Գազօջախի վրա կաթսայի մեջ եռացրած ջուր ենք լցնում, աղ ենք անում, շաքարավազն ենք լցնում և սպասում ենք մինչև եռա
_Հենց սկսեց եռալ ավելացնում ենք դափնու տերևներ
_Եռացող ջրի մեջ ավելացնում ենք նաև սխտորի ատամիկներ՝ հենց այդպես կեղևով, նախապես հարկավոր է լավ լվանալ
_Այնուհետև հատիկավոր սև պղպեղներ
_Վերջում տավարի փափկամիսը հենց այդպես ամբողջությամբ դնում ենք ջրի մեջ, այս ու այն կողմ անելով հնարավորինս տեղավորում, այնպես որ միսը գրեթե ամբողջությամբ ծածկվի
_Փակում ենք կափարիչը և մարմանդ կրակի վրա թողնում հետևյալ տրամաբանությամբ՝ մեկ կիլոգրամ միսը մեկ ժամ պետք է եփվի
_Եփվելու ընթացքում կափարիչը չենք բացելու, առաջացող մսաջրի փրփուրները չենք հեռացնելու, այդպես փակ պետք է շարունակի եփել
_Երբ կլրանա նախատեսված ժամանակը անջատում ենք գազօջախը, համոզվում որ միսը տեղում է և կրկին փակում ենք կափարիչը
_Կաթսան պետք է պարուրենք տաք ծածկոցով 6-12 ժամ պետք է թողնենք՝ որքան տաք փաթաթած լինենք՝ այնքան լավ
_Երբ բացում ենք արդեն ծածկոցը, պետք է հանենք մսակտորը մսաջրից դնենք ապակյա տարայի մեջ և ևս 2 ժամ դնենք սառնարանում, որպեսզի լավ սառի
_Հանում ենք արդեն սառնարանից և կտրատում
_Աննկարագրելի, փափուկ, հյութեղ, համեղ տավարի այս փափկամիսը՝ բուժինինան, երկար չի մնա ձեր սառնարանում, իհարկե, բայց հրաշալի լուծում է երշիկի փոխարինման համար, հրաշալի սառը նախուտեստ է։
_Արժի սառնարանում ունենալ նման համեղ՝ սպիտակուցների և երկաթի հզոր պաշար՝ պատրաստված այս հեշտ բաղադրատոմսով։
Տավարի բուժենինա Տեսանյութ
Դե ինչ բարի ախորժակ։