Շոգեխաշած ճակնդեղ. Առողջարար, համեղ նախուտեստ
Աշխարհի գրեթե բոլոր երկրների խոհանոցում անպայման կա ճակնդեղով ուտեստ: Պատճառն այն է, որ մարդկությունը վաղուց է նկատել այդ բանջարեղենի խոհարարական և առողջարարական որակների մասին: Այն աճում է գրեթե ամենուր, ուստի ճակնդեղով բաղադրատոմսեր կարելի է գտնել բոլոր երկրներում:
Արմատպտուղը եփում են բավականին երկար՝ մինչև 3 ժամ, ինչն իհարկե շատ տանտիրուհիների վանում է ճակնդեղի պատրաստումից: Այս խնդիրն այնքան տարածված է, որ սուպերմարկետներում վաղուց արդեն հնարավոր է գտնել այն պատրաստ, խաշած վիճակում, խնամքով վակուումային փաթեթավորմամբ: Բայց ինչու՞, այսքան մտահոգվել, եթե կա ճակնդեղի պատրաստման եղանակ 15 րոպեում:
Ի վերջո, այն տապակի մեջ գցելը և համեմունքներով տապակելն իսկապես ավելի հեշտ է և նույնիսկ ավելի լավ, եթե հաշվի առնեն համի բարելավումը: Իսկ եթե մի երկու գդալ թթվասեր ավելացնեք, ապա հիանալի սոուս կստանաք:
Շոգեխաշած ճակնդեղ. Անհրաժեշտ բաղադրիչներ
- Ճակնդեղ 500 գ
- Սոխ 180 գ
- Թթվասեր 150 գ
- Սխտոր 1 պճեղ
- Արևածաղկի ձեթ 2 ճաշի գդալ
- Աղ` ըստ ճաշակի
- Սև պղպեղ (աղացած)` ըստ ճաշակի
Շոգեխաշած ճակնդեղ. Պատրաստման եղանակը
- Մաքրել ճակնդեղը, ապա նախ կտրել շրջանակներով, ապա խորանարդներով: Մաքրել և մանր կտրատել նաև սոխը:
- Տապակել սոխը բուսական յուղով մինչև թափանցիկ դառնա և ավելացնել ճակնդեղը դրա վրա: Տապակել ցածր կրակի վրա, երբեմն խառնելով, 10 րոպե:
- Ճակնդեղի վրա ավելացնել թթվասեր, մանրացված սխտոր, աղ և պղպեղ, լավ խառնել և շոգեխաշել այնքան ժամանակ, մինչև ամբողջովին եփվի կափարիչի տակ: Սա կտևի մոտ 20 րոպե: Մատուցել ուտեստը՝ կտրատած կանաչիներով զարդարելով:
Թթվասերով շոգեխաշած ճակնդեղը շիլաների լավագույն ուղեկից է: Այն կարող է նաև հարմար լինել կարմիր մսի, թռչնամսի և նույնիսկ ձկան մսով պատրաստված ուտեստների խավարտ:
Սերուցքով շոգեխաշած ճակնդեղը կարելի է ուտել հենց այդպես, դրա համը զարմանալիորեն տարբերվում է այն համից, որը ստացվում է ուղղակի աղ արած ջրի մեջ խաշելու դեպքում:
Շոգեխաշած ճակնդեղը պատրաստ է:
Բարի ախորժակ
Տեսանյութ
Համեղ վինեգրետ