Շքեղ գաթաների շարքից այսօր կպատրաստենք հերթական համեղությունը Գառնու Գաթա ն, մեր ավանդական քաղցրավենիքը իր այս տարբերակով ոչ պակաս համեղ և սիրված է բոլորիս կողմից։
Անպայման գրեք գաթա սիրու՞մ եք թե ոչ։
Գառնու գաթա բաղադրիչներ
Գաթա խմոր
_Խմորիչ — 8 գր․
_Ալյուր — 800 գր․
_Շաքարավազ — 1 բժ․
_Աղ մի պտղունց
_Ձու — 3 հատ
_Կարագ — 150 գր․
_Կաթ — 1 բաժակ
_Ձեթ մեկ բուռ
Գաթա խորիզ
_Կարագ — 150 գր․
_Ալյուր — 200 գր․
_Շաքարավազ — 250 գր․
_Ընկույզ ըստ ցանկության մեկ բուռ
_Վանիլ
_Ձվի դեղնուց և ձեթ գաթաների վրա քսելու համար։ Նաև օշարակ մի փոքր վերջում ջեռոցից հետո երեսին քսելու համար։
Գառնու Գաթայի պատրաստման եղանակը
_Սկզբում իրար խառնենք փոշի բաղադրիչները
_Շատ կարևոր է, որ ձեր խմորիչը թարմ և որակյալ լինի
_8 գրամ է մեզ պետք մոտավորապես 1 լիքը թեյի գդալ
_Լցնենք տարայի մեջ
_Մեկ բաժակ շաքարավազ կլցնենք տարայի մեջ
_Ալյուրը պետք է պարտադիր բարձր տեսակի լինի, որպեսզի գաթան էլ տեղը-տեղին ստացվի
_400 գրամ կլցնենք նախնական, վերջում ավելացնելու ենք մնացած կեսը
_Ընդհանուր հաշվով կօգտագործենք 800 գրամ
_Մի պտղունց աղ կլցնենք
_Խառնենք իրար բաղադրիչները
_Երեք ձու կոտրենք այս զանգվածի կենտրոնում
_Խառնենք մի փոքր
_Ավելացնենք մեկ բաժակ գոլ կաթ
_Ես խմորիչը կաթով չեմ ակտիվացնում հետո խմորի մեջ լցնում, նախ որակի վրա վստահ եմ
_Երկրորդն էլ միշտ այսպես եմ պատրաստում այս գաթան, ու շատ լավ է ստացվում
_Հաջորդը կարագի հերթն է
_Այն արդեն լավ փափկած վիճակում է, ուշադրություն դարձրեք որ հալված յուղի նման չէ
_Յուղ լցնելու դեպքում այլ է դառնում խմորի որակը, այսպես ավելի շերտ-շերտ և փխրուն է ստացվում
_Սա էլ ավելացրեցինք
_Արդեն ժամանակն է ալյուրի մնացած մասը ավելացնելու
_Քիչ քիչ ավելացնենք խառնենք երբ դժվարանա խառնելը
_Շրջենք սեղանի վրա և սկսենք արդեն ձեռքերով հունցել
_Վերջում ձեթով պատենք խմորը, որպեսզի տարայի պատերին չկպչի, նաև որպեսզի այլևս ալյուր չօգտագործենք
_Գունդ ձևավորենք վերջնական և դնենք մեր տարայի մեջ
_Կերակրի թաղանթով անօդ տարածություն ապահովենք և դնենք կողքի հասունանալու 2-3 ժամ սենյակային տաք ջերմաստիճանում
_Այս ընթացքում կպատրաստենք խորիզը
_Հարյուր հիսուն գրամ լավ հալված կարագը լցնենք տարայի մեջ
_Վրան ավելացնենք շաքարավազ մոտ 250 գրամ և խառնենք
_Կոնկրետ շաքարավազի չափը կարող եք դուք որոշել մի փոքր ավելի քիչ լցնել
_Բայց դե գառնու գաթա ն պետք է քաղցր լինի
_Ալյուր պետք է լցնենք 200 գրամ մեր տուփը մեկ կիլոգրամ էր, ամբողջ բաժնին գաթայի օգտագործեցինք հենց այդքան
_Խառնենք ձեռքերով ավելի լավ կզգաք ճիշտ եք ստացել զանգվածը, պետք է բռի մեջ պնդանա արագ, բաց թողնելուց էլ միանգամից փշրվի
_Մեկ պտղունց էլ վանիլին լցնենք մեջը
_Ես մի բուռ էլ ըկույզ եմ սովորաբար մանրացնում լցնում
_Խորիզը պատրաստ է
_Մոտ մեկուկես ժամ անց արդեն խմորն այս տեսքը ունի
_Շրջենք այն տարայից ալյուր այլևս չենք անելու կարիք էլ չկա
_Ձեթով կաշխատենք, մատները և խմորը ձեթոտենք
_Խմորը բաժանենք երկու մասի
_Այս չափաբաժից ես թխում եմ երկու լավ մեծ կլորիկ գաթաներ
_Հիմա կտեսնեք
_Գունդը մատներով բացենք գրտնակելուց շատ կնստի
_Խմորիչով խմորների հետ երկար պետք էլ չէ խաղալ բացեցինք լավ մեծ տրամագծով
_Խորիզի կեսը լցնում ենք խմորի վրա
_Մի փոքր տարածում
_Այժմ եզրերը պետք է հավաքենք
_Աշխատեք լավ փակ լինի, որ արանքներից հետո խորիզը չհալվի թափվի
_Շրջենք ուղղությունը
_Կլորը գեղեցիկ եզրագծենք
_Տապակի ներքևի մասով եմ ես թխում, որպեսզի հեշտ լինի հանելը
_Ահա այսպիսի մեծ գաթա ձևավորեցինք, գառնու գաթա ն այդպիսինն է
_Պետք է այն ևս մի կես ժամ դնենք կողքի հագստանալու և կրկին հասունանալու
_Կես ժամ անց ահա
_Պատառաքաղով լավ ծակծկենք, որպեսզի չուռի շատ օդ չմնա ներսում
_Մեկ ձվի դեղնուց և մի փոքր էլ ձեթ խառնենք իրար և քսենք երեսին գաթայի
_Ուղարկենք տաք ջեռոցում թխվելու երեսունից-քառասուն րոպե վերև ներքև ռեժիմում
Ա_հա երկուսն էլ թխեցինք
_Գաթաների վրա կարող եք ինձ նման ձեթով օշարակ քսել, լրացուցիչ փայլ տալու համար
_Բույրը մեր խոհանոցում տարածված այս պահի՝ ուղղակի աննկարագրելի
_Ընդհանրապես ջեռոցից հանվող թխվածքի բույրը խոհանոցից եկող միշտ էլ մտերմիկ և ջերմ մթնոլորտ է ստեղծում ընտանիքում
_Մի փոքր չարչարվեք այսօր, բայց երեկոյան թեյի հետ տանեցիներին ուրախացրեք մեկ կտոր ահա այսպիսի շքեղ գառնու գաթա հյուրասիրելով։
Դե ինչ, բարի ախորժակ։
Գառնու գաթա Տեսանյութ
Նաև գաթաների այլ համեղ և ավանդական տարբերակներ հաջորդ տեսանյութում․