Հավանաբար հիշում եք, որ դպրոցի բուֆետում Թթվասերով կորժիկներ կային, եթե դպրոց եք գնացել մոտ 1980-1990 թվականներին։ Դրանցում ոչ մի յուրահատուկ բան չկար, սովորական ու պարզ խմորեղեն էր։ Բայց, դրանք հետք թողեցին այդ սերունդների սրտերում:
Որպես կանոն, խմորեղենը պատրաստում էին թթվասերով խմորից՝ չամիչի ավելացումով։ Շատ տարբեր թխվածքաբլիթներ տորթեր կային, որոնք ներառում էին շոկոլադ և մրգեր։ Սակայն դպրոցներում չամիչով թխվածքաբլիթներն ամենահայտնին էին:
Այժմ դպրոցական ճաշարաններում նման թխվածքաբլիթներ գտնելը գրեթե անհնար է։ Եկեք տանը պատրաստենք այս համեղ խմորեղենն անցյալից։
Թթվասերով կորժիկներ. Բաղադրիչները
_ ալյուր — 330 գ
_ չամիչ — 100 գ
_ շաքարավազ — 80 գ
_ վանիլային շաքար — 8 գ
_ կարագ — 100 գ
_ փխրեցուցիչ — 1 թեյի գդալ
_ թթվասեր — 100 գ
_ հավի ձու — 1 հատ
Թթվասերով կորժիկներ. Պատրաստման եղանակը
_Ալյուրը խառնել վանիլային և սովորական շաքարի, փխրեցուցիչի հետ, խառնում ենք սորուն բաղադրիչները։
_ Կարագը մանր կտրատել, լցնել ալյուրի վրա։ Կարագը ձեռքերով տրորել ալյուրի հետ՝ փշրանքներ ստեղծել։
_ Ձուն կոտրել կարագի փշրանքների մեջ, ավելացնել թթվասերը, խառնել բաղադրիչները։
_ Լվացված և չորացրած չամիչը միացնում ենք խմորին։
_ Ձեռքով հունցել չկպչող խմոր, ծածկել թաղանթով և 60 րոպեով դնել սառնարանը։
_ Պատրաստի խմորը գրտնակել 8 մմ հաստությամբ շերտով։
_ Բաժակով կամ ձևով խմորի շերտից կտրել թխվածքաբլիթներ։
_ Կտրատված բլիթները տեղափոխել յուղաթղթով ծածկված ջեռոցի տապակի վրա։
_ Ջեռոցը տաքացնել 180 աստիճանով, թխել 20 րոպե։
Պատրաստի բլիթների վրա կարելի է ցանել շաքարի փոշի։ Բացի չամիչից, խմորի մեջ կարող են ավելացնել այլ մթերքներ:
Բարի ախորժակ:
Տեսանյութ
Արագ պեչենիներ