Այսօր ուզում ենք խոսել նուրբ Կաթնաշոռով կարկանդակներ պատրաստելու մասին: Դրանք անչափ համեղ են, քաղցր և հյութալի։
Տեսություն կա, որ կարկանդակների պատրաստումն ի սկզբանե կապված է եղել կրոնական երանգների հետ։ Եթե հին ժամանակներում զոհաբերում էին նրբաբլիթներ ու բլիթներ, ապա կարկանդակներն ավելի «թանկ» նվիրաբերում էին։
Իհարկե, դրանց նախընտրելի միջուկը միսն էր, չնայած, կային նաև բանջարեղենի թխման բաղադրատոմսեր: Սա խոսում է այն մասին, որ մարդիկ այդ օրերին, ըստ երևույթին, նաև ծոմ էին պահում։
Կաթնաշոռով կարկանդակներ. Բաղադրիչներ
_ալյուր — 300 գ
_շաքարավազ — 150 գ
_կաթ — 125 գ
_թթվասեր — 250 գ
_ձու — 2 հատ
_չամիչ — 50 գ
_աղ — 2 պտղունց
_խմորիչ — 15 գ
_վանիլային շաքար — 3 թեյի գդալ
_կարագ — 50 գ
_կաթնաշոռ — 250 գ
Կաթնաշոռով կարկանդակներ. Պատրաստման եղանակը
_Խմորիչը և 10 գրամ շաքարավազը լցնել տաք կաթի մեջ, ստանալ թթխմոր։
_Առանձին տարայի մեջ ջարդում ենք ձուն, ավելացնել երկրորդ ձվի դեղնուցը՝ առանձնացնելով սպիտակուցը։
_Խառնուրդին ավելացնել 100 գրամ սովորական շաքար, մեկ գդալ վանիլային շաքարավազ, մի պտղունց աղ։
_Բոլոր բաղադրիչները խառնելուց հետո թթխմորը միացնել ձվին։ Հալեցնել կարագը, լցնել ձվի զանգվածի մեջ և լավ խառնել։
_Ստացված զանգվածի մեջ մաղել ալյուրը, հունցել առաձգական և ոչ կպչուն խմորը։
_10 րոպե հունցելուց հետո անհրաժեշտ է խմորը ծածկել թաղանթով, թողնել տաք տեղում, մոտ 60 րոպե:
_Կաթնաշոռը միացնել 30 գրամ շաքարավազի, վանիլային շաքարի, աղի, սպիտակուցի հետ, խառնել մինչև հարթ լինի։
_Կաթնաշոռի զանգվածի մեջ լցնել նախապես լվացված չամիչը։
_Խմորը բաժանել յուրաքանչյուրը 50 գրամ գնդիկների, թողնել 10-15 րոպե մնան սրբիչի տակ։
_Գնդիկները գրտնակել 7-8 սմ տրամագծով փոքր բլիթներով, հակառակ կողմերից զուգահեռ կտրվածքներ ենք անում։
_Մեջտեղում լցնել կաթնաշոռի միջուկը, խմորի մի կողմը մտցնել երկրորդի մեջ։
_Բոլոր կարկանդակները պատրաստ լինելուց հետո դրանք շարել թխման տապակի մեջ։
_Խմորը թաղանթի տակ կես ժամ թողնել որ ուռչի։
_ 200 աստիճանով տաքացրած ջեռոցում կարկանդակները թխել մոտ 25 րոպե։
_Խառնել մնացած շաքարավազը և թթվասերը։ Թխելուց հետո կարկանդակների վրա քսել թթվասերը։
_Ջեռոցը տաքացնել 150 աստիճան, խմորեղենը թխել ևս 30 րոպե։
Սա հյութալի կաթնաշոռով կարկանդակներ պատրաստելու հիանալի միջոց է։ Այս բաղադրատոմսը հատկապես դուր կգա երեխաներին:
Բարի ախորժակ: