Համեղ կրուասաններ. Այս խմորեղենը դարձել է ֆրանսիական նախաճաշի իսկական սիմվոլ: Չի կարելի գնալ Փարիզ և չփորձել կրուասան։
Այնուամենայնիվ, այս լեգենդար խմորեղենի պատմության մեջ մի պարադոքս կա. Կրուասանը հորինվել է Ավստրիայում, ոչ թե Ֆրանսիայում:
Թե ինչպես է կրուասանը «դարձել» ֆրանսիական, լիովին պարզ չէ: Մի բան մենք հաստատ գիտենք, որ դուք կարող եք զգալ Ֆրանսիայի ոգին նույնիսկ ձեր տանը:
Մենք առաջարկում ենք պարզ ու նուրբ կրուասանների հիանալի բաղադրատոմս։
Համեղ կրուասաններ. Բաղադրիչները
_ ալյուր — 400 գ
_ դեղնուց — 1 հատ
_ շաքարավազ — 2 ճաշի գդալ
_ կաթ — 260 մլ
_ աղ — 1,5 թեյի գդալ
_ կարագ — 150 գ
_ չոր խմորիչ — 2 թեյի գդալ
Համեղ կրուասաններ. Պատրաստման եղանակը
_ Թթխմորի համար խառնել շաքարավազը, 250 մլ կաթը և չոր խմորիչը։
_ Այն բանից հետո, երբ խմորիչը աշխատում է մնացած մթերքների հետ, ալյուրն ու աղը մաղել ամանի մեջ:
_ 10 գրամ կարագը հալեցնել, միացնել ալյուրով խառնուրդին։ Խմորը հունցել, ձեռքով բուլկի կազմել։ Խմորի գունդը մեկ ժամ թողնել տաք տեղում՝ ծակած սննդային թաղանթի տակ։
_ Խմորի գնդիկը բաժանել փոքր կտորների՝ յուրաքանչյուրը 70 գրամ քաշով։
_ Բոլոր գնդերը գրտնակել 3 մմ-ից ոչ ավելի հաստ բլիթների նման։ Յուրաքանչյուր շերտին քսել կարագ, շերտերը դնել իրար վրա։
_ Խմորից ստացված բլիթների շարքը ծածկել թաղանթով, թողնել սառնարանում ևս մեկ ժամ։
_ Ընդհանուր խմորը գրտնակել բարակ շերտով, դանակով զգուշորեն ծակել առաջացած փուչիկները։
_ Շերտը գրտնակել 5 մմ հաստությամբ, այնուհետև խմորը պիցցայի նման բաժանել 12 երկարավուն եռանկյունների։
_ Բոլոր եռանկյունները փաթաթել լայն կողմով դեպի ներս։
_ Ջեռոցի տապակը ծածկել յուղաթղթով, կրուասանները դնել վրան։
_ Խմորը ծածկել թաղանթով, սպասել, որ կրուասաններն ուռչեն՝ 40 րոպե։
_ Յուրաքանչյուր կրուասանի վրա քսել դեղնուցի և մնացած կաթի խառնուրդը:
_ Թխել 5 րոպե 200 աստիճան, ապա 10 րոպե 190 աստիճան և 10 րոպե 180 աստիճանի տակ։
Արդյունքում փարթամ ու բուրավետ կրուասաններ են ստացվում, ասես հենց Ֆրանսիայից են առաքել։
Բարի ախորժակ:
Տեսանյութ
Հեշտ բուլկի կրուասաններ