Նազուկ պատրաստելու տարբեր բաղադրատոմսեր կան, որոնք հաճախ մեծապես տարբերվում են միմյանցից: Նազուկը կարող է լինել քաղցր կամ աղի:
Իմ առաջարկած տարբերակը քաղցր է, սերուցքային միջուկով:
Նազուկ. Անհրաժեշտ բաղադրիչներ
Խմորի համար
_ալյուր — 700 գ
_ջուր — 250 մլ
_խմորիչ — 30 գ
_շաքար — 2 ճաշի գդալ
_աղ — 1/2 թեյի գդալ
շերտի համար
_ալյուր — 200 գ
_կարագ — 100 գ
_շաքար — 100 գ
_համեմունքներ (դարչին, հիլ, վանիլ, զաֆրան) — ըստ ճաշակի
խմորի շերտերի համար
_կարագ — 100 գ
Նազուկի վրա քսելու համար
_ձու (դեղնուց) — 1 հատ
Նազուկ. Պատրաստման եղանակը
_Պատրաստել նազուկի շետերի վրա լցնելու լցոնը, դրա համար խառնել փափուկ կարագը շաքարի և համեմունքների հետ: Ավելացնել ալյուրը:
_Կտրեք կարագը և ալյուրը նախ դանակով, իսկ հետո ձեռքերով շփեք այնքան ժամանակ, մինչև փշրանքներ առաջանան: Ստացվում է շտրեյզելի փշրանք: Քանի դեռ խմորը պատրաստվում է, շերտը թողեք սառնարանում:
_Խմորիչով խմոր պատրաստելու համար խմորիչը լուծել տաք ջրի մեջ, որի մեջ ավելացնել շաքարն ու աղը: Ավելացնել ալյուր և հունցել փափուկ առաձգական խմոր:
_Խմորը գնդել, դնել ամանի մեջ, այն դնել տաք ջրով կաթսայի մեջ: Խմորը ծածկել սրբիչով և տաք տեղում թողնել մոտ 1 ժամ:
_Հասունացած խմորը դնել ալյուր ցանած աշխատանքային մակերեսի վրա և գրտնակել 1 սմ հաստությամբ շերտով:
_Ստացված ուղղանկյունի կեսը քսել փափուկ կարագի կեսով, ծալել կիսով չափ և կրկին գրտնալե նույն չափի: Կրկին քսել շերտի կեսը կարագի մնացած կեսով, ծալել և գրտնակել: Կրկնել նույնը ևս մի քանի անգամ (մինչև 10):
_Խմորը վերջին անգամ գրտնակելուց հետո վրան ցանել շտրեյլզելի նման փշուրները և ոլորել գլանիկ:
_Կտրեք գլանափաթեթը փոքր կտորներով (մոտ 4 սմ լայնությամբն), դնել յուղաթուղթ փռած ջեռոցի տապակի վրա, ծածկել պլաստիկ թաղանթով և թող մնա մոտ 30 րոպե:
_Ջեռոցը տաքացնել 180C: Նազուկին քսել մի փոքր ջրով հարած դեղնուց և թխել մոտ 30 րոպե, մինչև ոսկեգույն դառնա:
Տաք թխվածքը տեղափոխել ափսեի մեջ, ծածկել սրբիչով և թող հանգստանան:
Բարի ախորժակ
Տեսանյութ
Գավառի գաթայի պատրաստման եղանակ