Ծանոթանանք իտալական ավանդական Բրիչիոլատա՝ Նուրբ կարկանդակ ելակով թխելու եղանակին: Սա քնքուշ կարկանդակ է, որն իրենից ներկայացնում է հատապտուղներով և մրգերով թխվածքաբլիթ:
Դրա մի քանի տարբերակներ կան. Ընդունված է նման կարկանդակ պատրաստել կամ կաթնաշոռի միջուկով, կամ կրեմով։ Անհավանական համեղ է ստացվում թե՛ առաջինի, թե՛ երկրորդի դեպքում։ Բայց ելակով և նուրբ կրեմով բրիչիոլատան շատերի սիրելին է։
Հիմնականը խմորից ճիշտ փշրանքներ պատրաստելն է: Սա է կատարյալ աղանդերի բանալին: Պարզապես պետք է հիշել, որ փշուրները պետք է պատրաստվեն ձեռքով։ Միայն այդ դեպքում խմորի կառուցվածքը հաջող կլինի:
Փշրանքներ պատրաստելիս պետք է կարագ օգտագործել։ Այն պետք է քերել, ապա ավելացնել մնացած բաղադրիչներին։ Որպեսզի այս գործընթացը հարթ ընթանա, յուղը պետք է նախապես 30-40 րոպեով ուղարկել սառնարան։ Այդ ժամանակ այն քերելը շատ ավելի հեշտ կլինի։
Նուրբ կարկանդակ ելակով. Բաղադրիչներ
_Ցորենի ալյուր 300 գ
_Ձու 2 հատ
_Կարագ 180 գ
_Աղ 1 պտղունց
_Շաքարավազ 200 գ
_Վանիլային շաքարավազ 10 գ
_Փխրեցուցիչ 1 թեյի գդալ
_Խնձորի քացախ 1 թեյի գդալ
_Ելակ 400 գ
_Օսլա 2 ճաշի գդալ
Նուրբ կարկանդակ ելակով. Պատրաստման եղանակը
_Խորը ամանի մեջ խառնել մաղած ցորենի ալյուրը 150 գ շաքարավազի, փխրեցուցիչի, աղի և վանիլային շաքարի հետ։
_Ավելացնել խոշոր քերիչով քերած սառեցրած կարագը։ Ձեռքերով խառնել, մինչև փշրանքներ ստացվեն։
_Դեղնուցներն առանձնացնել սպիտակուցներից։
_Փշուրների մեջ ավելացնել ձվի դեղնուցները և խնձորի քացախը: Կրկին ամեն ինչ մանրացնել ձեռքերով։
_Ընդհանուր խմորի 2/3-ը լցնել յուղաթղթով պատված կաղապարի մեջ, որը նախապես յուղված է կարագով։
_Լավ սեղմել փշրանքները կաղապարի մեջ: Այն դնել սառնարանում։
_Հարել սառեցված ձվի սպիտակուցը։ Աստիճանաբար ավելացնել 50 գ շաքարավազ՝ շարունակելով հարել, մինչև կայուն գագաթներ առաջանալը։
_Ավելացնել կարտոֆիլի օսլա, մանրակրկիտ խառնել։
_Հարած ձվի սպիտակուցը լցնել կաղապարի մեջ։
_Ելակը լավ լվանալ, կիսել մեջտեղից դնել հարած սպիտակուցների վրա:
_Վերևից շաղ տալ մնացած փշրանքները։
_Կաղապարը 40-45 րոպեով դնել 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում։
Այն բույրը, որը կգա խոհանոցից, հենց որ բացեք ջեռոցը, անմիջապես կհավաքի բոլորին։
Ձեր ընտանիքն անմիջապես կհայտնվի սեղանի մոտ՝ սպասելով նուրբ աղանդերի մի կտորի:
Բարի ախորժակ: