Ձմռան համար պատրաստեք Բուսական աղցան Տասնյակ: Բանջարեղենային աղցանն այդպես է կոչվում, որովհետև ձեզ անհրաժեշտ կլինի բոլոր հիմնական բաղադրիչներից ուղիղ 10 հատ։ Հեշտ է հիշել, չէ՞: Պետք չէ նույնիսկ ձմեռային աղցանի բաղադրատոմսը գրել խոհարարական գրքում:
Բացի թվարկված բանջարեղենից, կարելի է պատրաստել աղցան նաև գազարով և դդմիկով։ Այս բաղադրիչները նույնպես պետք է վերցնել 10 հատով։
Ձմռան համար բանջարեղենային աղցանը կարող եք փակել ցանկացած տարայի մեջ: Բաղադրիչների նշված քանակից ստացվում է 10 կես լիտրանոց բանկա կամ 5 հատ 1լ:
Բուսական աղցան Տասնյակ. Բաղադրիչներ
_Սմբուկ 10 հատ
_Լոլիկ 10 հատ
_Բուլղարական պղպեղ 10 հատ
_Սոխ 10 հատ
_Սև պղպեղ (ոլոռ) 10 հատ
_Արևածաղկի ձեթ 1 բաժակ
_Շաքարավազ 100 գ
_Աղ 2 ճաշի գդալ
_Քացախ 3 ճաշի գդալ
_Սխտոր 10 պճեղ
Բուսական աղցան Տասնյակ. Պատրաստման եղանակը
_Բոլոր բանջարեղենները լավ լվացեք։ Սմբուկը կտրատել մեծ խորանարդիներով, ծածկել սառը ջրով ու թողնել կես ժամ։
_Լոլիկը կտրել 4 մասի, սոխը՝ կես օղակներով, իսկ բուլղարական պղպեղն ու սխտորը՝ խոշոր խորանարդիկներով։
_Սմբուկը ջրից հանել: Կաթսայի մեջ խառնել բոլոր բանջարեղենները, ավելացնել արևածաղկի ձեթը, աղը և շաքարավազը։
_Կաթսան դնել կրակի վրա և եփել բանջարեղենը՝ երբեմն խառնելով։
_Հասցնել եռման աստիճանի և այնուհետև եփել կափարիչով ծածկած՝ 30 րոպե։
_Եփելու ընթացքում ավելացնել սև պղպեղի հատիկներ։
_Բանջարեղենին ավելացնել սխտորն ու քացախը։ Խառնել և եփել ևս 5 րոպե։
_Հեռացրեք կաթսան կրակից և աղցանը լցրեք ստերիլիզացված բանկաների մեջ։
_Կափարիչներով փակել բանկաները, շրջել, փաթաթել և թողնել, որ ամբողջովին սառչի։
Եթե բանջարեղենը շոգեխաշելու ժամանակ տեսնեք, որ հեղուկը քիչ է, կարող եք մի փոքր ջուր ավելացնել դրանց վրա։
Բուսական աղցանը պատրաստ է:
Բարի ախորժակ: