Թթու վարունգով աղցան պատրաստեք ու վայելեք համեղ նախուտեստ:
Վարունգի պատմությունը շատ հետաքրքիր է և նույնիսկ բազմակողմանի: Միջնադարում բանջարեղենը չէր գնահատվում, քանի որ այն անհամ էր և շատ խոնավություն էր տալիս։ Այն ժամանակ հարգի էին այն բանջարեղենները, որոնք ունեին ընդգծված համ, հոտ և գույն:
Վարունգն արագ էր փչանում, ուստի դրանք պահելը խնդրահարույց էր: Թագավորի խոհարարներից մեկի մտքով անցավ վարունգը մարինացնել ու թթու դնել։ Հենց որ մշակվեց բանջարեղենի թթու պատրաստելու բաղադրատոմսը, այն արագորեն ավելի մասսայական դարձավ:
Բերքը երկար ժամանակ պահպանում էր իր հատկությունները նույնիսկ ցուրտ սեզոնին: Բացի այդ, մեծ քանակությամբ ուտեստներ կարելի էր համադրել վարունգի հետ։
Այժմ թթու վարունգը նույնպես համբավ ունի։ Օրինակ՝ խորհուրդ ենք տալիս այս ապրանքն ավելացնել աղցանների մեջ։
Թթու վարունգով աղցան. Բաղադրիչները
_ ճակնդեղ — 3 հատ
_ աղ — մի պտղունց
_ թթու վարունգ — 6 հատ
_ բուսական յուղ — 2 ճաշի գդալ
_ սոխ — 1 հատ
_ մանանեխ — 2 ճաշի գդալ
_ մաղադանոս — 10 գ
Թթու վարունգով աղցան. Պատրաստման եղանակը
_ Ճակնդեղը պետք է լավ փաթաթել փայլաթիթեղի մեջ։
_ Ջեռոցը տաքացնել 200 աստիճան, ճակնդեղը թխել։
_ Մաքրել սառած թխած ճակնդեղը և կտրել բարակ շերտերով:
_ Նույն կերպ կտրատել թթու վարունգը, խառնել բանջարեղենները մեկ ամանի մեջ:
_ Մաքրել սոխը կեղևից և կտրել կես օղակներով, լցնել աղցանի վրա:
_ Մաղադանոսը մանր կտրատել, շաղ տալ մանրացված բանջարեղենի վրա։
_ Աղ անել ուտեստին, ավելացնել մանանեխն ու բուսայուղը, լավ խառնել։
Թթու վարունգով աղցանը ոչ միայն համեղ է, այլև օգտակար է մարսողության համար։
Կարևոր է աղը չչարաշահելը, քանի որ վարունգը նույնպես կտա իր աղիությունը։
Բարի ախորժակ:
Տեսանյութ
Նոր բաղադրիչով համեղ վինեգրետ