Սմբուկի խավիար. Ձմեռվա համեղ պահածոյի բաղադրատոմս 70-ականներից, անպայման փորձեք: Ներկայացնում ենք թե ինչպես պատրաստել խավիար։
Ձմռանը սմբուկի խավիարը սիրված համեղություն է, որը դուք ուրախ կլինեք ուտել երկար ձմեռային երեկոներին` հիշելով ամառը: Այն կարելի է պատրաստել ինչպես յուրաքանչյուր օրվա համար, այնպես էլ պատրաստել որպես ձմռան պահածո:
Այս բաղադրատոմսը օգտագործվել է դեռ 70-ականներին: Սմբուկի խավիարը կարող է լինել ինչպես անկախ, այնպես էլ որպես ցանկացած կողմնակի ճաշատեսակի հավելում:
Սմբուկի խավիար. Բաղադրությունը
_Սմբուկ 2.5 կգ
_Լոլիկ 1,5 կգ
_Սոխ 1 կգ
_Գազար 800 գ
_Բուլղարական պղպեղ 700 գ
_Սխտոր 100 գ
_Սև պղպեղ 1 ճաշ գդալ
_Շաքար 1-2 ճաշի գդալ
_Աղ 1 ճաշի գդալ
_Բուսական յուղ
_Կծու պղպեղը ըստ ցանկության:
Ինչպես պատրաստել խավիար․ Եղանակը
_Սկզբում կտրատել սմբուկը խորանարդիկներով, լցնել դրանց վրա աղ և թողնել մոտ կես ժամ, որպեսզի կորցնեն դառնությունը:
_Մանր կտրատել սոխը, բուլղարական պղպեղը: Գազարները քերել խոշոր քերիչով, կտրել լոլիկը մանր կտորներով:
_Տապակել սոխը մինչև ոսկե դարչնագույնը, ապա ավելացնել բուլղարական պղպեղը և գազարը, ամեն ինչ մանրակրկիտ խառնել: Մի փոքր շոգեխաշեք: Մոտ 15 րոպե հետո լոլիկն ավելացնել: Ավելացնել մի քիչ աղ և պղպեղ:
_Շոգեխաշել ևս 20 րոպե, պատրաստի սոխեռածը լցնել մեկ այլ ամանի մեջ, նույն կաթսան կրկին կրակի վրա դնել, ավելացնել բուսական յուղ և լցնել լվացված սմբուկները, 20-30 րոպե տապակել, դատարկել մնացած բաղադրիչների վրա, խառնել մանրակրկիտորեն:
_Քանի որ պահածոն ձմեռվա համար ենք պատրաստում, ուստի նորից դնում ենք, որ ցածր ջերմության վրա եփվի ևս 40-45 րոպե: Խոհարարության ավարտին ավելացնել շաքարավազը, աղը, պղպեղը և ճզմած սխտորը: Պարբերաբար խառնել խավիարը, որպեսզի այն չթափվի:
_Մինչ խավիարը շոգեխաշվում է, ստերիլիզացնում ենք բանկաներն ու կափարիչները: Շատ տաք, եռացող խավիարը լցնել բանկաների մեջ և ամուր փակել դրանք:
_Առանց քացախի պահելու հիմնական գաղտնիքն այն է, որ պահածոյումից առաջ այն միշտ պետք է շատ տաք լինի:
_Սմբուկի խավիարի փակած բանկաները շրջել գլխիվայր և ծածկել տաք ծածկոցով: Թող ամբողջովին սառչի:
Սմբուկի խավիարը պատրաստ է: Ձմռան ցուրտ երեկոյան, բացելով այս հիանալի խավիարի մի բանկա, դուք կվայելեք դրա հիանալի համը: Եփեք, վստահ եմ, որ ձեզ շատ դուր կգա:
Բարի ախորժակ:
Տեսանյութ
Սմբուկով ուտեստ