Եթե դուք մեծացել եք Խորհրդային Միության օրոք, կամ գոնե 90-ականներին, ապա անպայման Տարեկանի հաց եք փորձել։ Բերանում հալվող ամենանուրբ միջուկը թաքնված էր փխրուն բուրավետ կեղևի տակ: Միայն ամենազուսպ երեխաները կարող էին դիմադրել հացի անկյունը կծելուն: Հատկապես, եթե տուն տանող ճանապարհը մոտ չէ։
Մեր օրերում արտադրվում է նման հաց, սակայն դրա համը հեռու է ստանդարտից։ Հետևաբար, տնային տնտեսուհիները բացում են իրենց մոր և տատիկի խոհարարական գրքերը՝ գտնելու հենց այն հացի բաղադրատոմսը։
Անկեղծ ասած, ինտերնետում շատ բաղադրատոմսեր եմ գտել։ Ակնհայտ է, որ բոլորը չեմ փորձել: Բայց այս մեկը անմիջապես գրավեց աչքս։ Պարզ ու մատչելի բաղադրիչներ, պատրաստման հեշտություն… Ամենակարևորը՝ հացի համը գրեթե նույնն է։
Տարեկանի հաց. Անհրաժեշտ բաղադրիչներ
_Ցորենի ալյուր 300 գ
_Տարեկանի ալյուր 50 գ
_Տարեկանի թեփ 50 գ
_Ջուր 350 գ
_Շաքարավազ 0,5 թեյի գդալ
_Աղ 1,5 թեյի գդալ
_Արևածաղկի ձեթ 25 մլ
_Խմորիչով խմոր 8 գ
Տարեկանի հաց. Պատրաստման եղանակը
_Խմորիչն ու շաքարավազը լուծել սենյակային ջերմաստիճանի ջրի մեջ։ Տարեկանի ալյուրը խառնել տարեկանի թեփի հետ։ Խառնուրդը լցնել խմորիչի վրա։ Դրա մեջ ցորենի ալյուրը մաղել աղի հետ։
_Բաղադրիչները խառնել բահիկով։ Մածուցիկ զանգվածի մեջ բուսական յուղ լցնել։ Խմորը նորից հունցել։
_Ծածկել թաղանթով և թողնել սառնարանում ամբողջ գիշեր (կամ 9 ժամ):
_Հանելուց հետո նորից տրորել բահիկով: Թող հասունանա մեկ ժամ: Խմորն ավելի արագ է բարձրանում, երբ տաքանում է:
_Այնուհետև խմորը շրջեք ալյուրով պատված մակերեսի վրա և լավ հունցեք:
_Խմորը դնել կաղապարների մեջ՝ դրանք կիսով չափ լցնելով։ Խմորը ծածկել թաղանթով և թողնել ևս 40 րոպե:
_Երբ խմորը բարձրանա, դնել նախապես մինչև 180° տաքացրած ջեռոցում 45 րոպե։ Եթե ձևամանները փոքր են՝ մինչև — 25 րոպե:
Խորհուրդ. Որպեսզի հացը ձեռք բերի այն սիրելի խրթխրթան կեղևը, խմորը ջեռոցում դնելուց առաջ ջրով ցողեք։ Սա ջեռոցում գոլորշի կստեղծի: Ցանկության դեպքում, բացի թեփից, խմորին կարելի է ավելացնել կտավատի և այլ սերմեր։ Այդ դեպքում հացը կլինի ոչ միայն համեղ, այլև առողջարար։
Տարեկանի հացը պատրաստ է:
Բարի ախորժակ:
Տեսանյութ
Ֆիթնես հաց