Ես վաղուց ընտրել եմ հարմար բաղադրատոմս տապակած կարկանդակների համար առանց ձվի խմոր պատրաստելու համար, որով շտապում եմ կիսվել ձեզ հետ: Ամենակարևորն այն է, որ տապակած կարկանդակների նման խմորն ընդհանրապես ձու կամ կաթնամթերք չի պահանջում։
Միջուկը կարող է լինել բացարձակապես ցանկացած՝ միս, կարտոֆիլ, կաղամբ, կարտոֆիլ + սունկ, ձու + կանաչ սոխ։ Կարող եք նաև քաղցր լցոն պատրաստել, օրինակ, խնձորի կամ սալորի ջեմը պարզապես կատարյալ լրացում կլինի:
Առանց ձվի խմոր. Բաղադրիչներ
_ Ցորենի ալյուր 500 գ
_ Ջուր 300 մլ
_ Աղ 1 թեյի գդալ
_ Արևածաղկի ձեթ 50 մլ
_ Խմորիչ 20 գ
_ Շաքարավազ 1 ճաշի գդալ
Առանց ձվի խմոր. Պատրաստման եղանակը
_ Ամանի մեջ լցնել տաք ջրի կեսը (38 աստիճան), ավելացնել խմորիչը, խառնել մինչև լուծվի։
_ Ալյուրի ընդհանուր քանակից խառնուրդին ավելացնել 3 ճաշի գդալ և շաքարավազի կեսը:
_ Մանրակրկիտ խառնել, ծածկել սրբիչով և թողնել 15 րոպե։
_ Խմորիչով խառնուրդի մեջ լցնել ջուրը, ավելացնել մնացած շաքարավազը։ Այնուհետև ավելացրեք ձեթ, աղ և ամեն ինչ շատ լավ խառնեք։
_ Ալյուրը աստիճանաբար մաղել ու խմոր հունցել։ Այն պետք է լինի մի փոքր կպչուն, բայց ոչ թանձր:
_ Խմորը հունցել անմիջապես ամանի մեջ, մոտ 10 րոպե։
_ Մաքուր, չոր ամանը յուղել և պատրաստի խմորը դնել դրա մեջ։ Ծածկել սրբիչով, դնել տաք տեղ, որ բարձրանա։
_ Յուղել այն մակերեսը, որի վրա նախատեսում եք կորկանդակները պատրաստել, խմորը հունցել, բաժանել 12 մասի և գնդիկներ կազմել։
_ Ծածկեք սրբիչով և նորից թողնել 10 րոպե։
_ Այնուհետև ձեր նախընտրած միջուկով կարկանդակներ ձևավորեք. ձեռքերով խմորը ձգեք, միջուկը ներս դրեք, ծայրերը վրա բերեք, շուռ տվեք և մատներով թեթև սեղմելով ձևավորեք կարկանդակը։
_ Կարկանդակների ձևը կարող է լինել կլոր կամ նավակաձև։ Ձևավորվելուց հետո ծածկել սրբիչով և թողնել 20 րոպե։
_ Այժմ չափավոր ջերմության վրա տապակել առատ ձեթի մեջ, մինչև երկու կողմից ոսկե դարչնագույն երանգ ստանա:
Պատրաստի կարկանդակները դնել թղթե սրբիչների վրա, որպեսզի ավելորդ յուղը ներծծվի:
Տապակած կարկանդակները դնել կափարիչով թավայի մեջ կամ ամուր ծածկել տոպրակով, այդպես դրանք չեն չորանա և երկար ժամանակ փափուկ կմնան։
Բարի ախորժակ:
Տեսանյութ
Համեղ պեռաշկի