Այսօր պատրաստելու ենք Ավելուկով Ապուր․ Գերօգտակար և Գերհամեղ ուտեստ Հայկական խոհանոցից։ Հիանալի տաք ուտեստ ձմեռային այս օրերի համար, նաև հրաշալի միջոց լյարդի հիվանդությունների և մարսողության խանգարման դեպքերում։
Ավելուկով Ապուր Բաղադրիչներ
Ավելուկի տերևներ — 500 գր․
Կարտոֆիլ — 3-4 հատ
Սոխ — 2- 3 հատ
Կարագ — 40 գր․ + ձիթայուղ
Հաճար կամ բլղուր — 100 գր․
Ոսպ — 100 գր․
Լոբի — 100 գր․
Ալյուր — 1-2 ճաշի գդալ
Աղ
Ավելուկով տաք ուտեստի Պատրաստման հետաքրքիր տարբերակ
Ավելուկը լվանալուց հյուսելուց մի քանի օր չորացնելուց հետո պահվել է սառցախցիկում, այժմ այն կկտրատենք մանր կտորների և եռման ջրով կթրջենք
Մոտ կես ժամ հետո ջրքամենք և ևս մի քանի անգամ եռման ջրով ցողենք
Կարելի է նաև լվանալուց հետո խաշել մի փոքր, բայց ես սովորաբար այսպես եմ անում
Ընդհանուր առմամբ պատրաստման այս տարբերակը կարող է և էապես տարբերվել ձեր սովորական տարբերակից, բայց հավատացեք այս բաղադրիչներով շատ համեղ է ստացվում
2-3 գլուխ սոխ հնարավորինս մանր կտրատենք լցնենք այն թավայի մեջ պետք է առանձին սոխառած անենք
Կարագ կդնենք, կարելի է և մի փոքր ձիթայուղ ավելացնել, այդպես ավելի համեղ է ստացվում
Կսկսենք տապակել, իսկ այդ ընթացքում կկտրատենք մյուս բաղադրիչները
Կարտոֆիլը կտրատում ենք և լցնում արդեն այն կաթսայի մեջ, որի մեջ պատրաստելու ենք ապուրը
Վրան ավելացնում ենք մոտ 100 գրամ լվացած հաճար կամ բլղուր
Նույն չափ ոսպ
Եվ նույն չափ էլ նախապես թրջած լոբի ենք ավելացնում
Օրինակ տատիկս միայն բլղուրով էր բավարարվում, բայց այս առատությունը հատիկավորների պայմանավորված է հնարավորինս շատ սպիտակուցներով ապուրը հագեցնելու միտմամբ
Ավելացնում ենք ջրքամված ավելուկը
1 թեյի գդալ աղ կլցնենք
Եռման ջուր կավելացնենք, որպեսզի ամբողջությամբ ծածկի զանգվածը և այժմ դնենք կրակին
Մինչ այն կեռա մենք արդեն սոխառածին կավելացնենք մեկ լիքը գդալ ալյուր, որպեսզի ապուրը հնարավորինս թանձր լինի
Մոտ 20 րոպե ապուրը եռալուց հետո, վրան կավելացնենք սոխառածը և մի քանի րոպեից կանջատենք
Բույրը խենթացնող է, իսկ հայկական խոհանոցի այս մարգարիտը չսիրելը դա ուղղակի նշանակում է զրկել սեփական քիմքին ազգային յուրահատուկ կոլորիտային համը վայելելուց
Մատուցելուց առաջ ափսեի մեջ սխտոր ենք ճզմում և ավելացնում մանրացրած պոպոկ
Սննդարար, համեղ, օգտակար, հեշտ և արագ։
Ավելուկով Ապուր Պատրաստման Տեսանյութ
Դե ինչ, բարի ախորժակ։