Ճակնդեղով աղցան. Հայտնի սովետական պահածո ձմեռվա համար
Խորհրդային տարիներից հայտնի ճակնդեղի աղցան պատրաստվում է արագ և շատ պարզ, և համն այնպիսին է, որ բոլորը կսիրահարվեն հենց որ փորձեն:
Ձմռանը այս աղցանը կդառնա նախուտեստ ցանկացած առիթի համար՝ լինի տոնական, թե հասարակ առօրյա սեղանին: Խաշած կարտոֆիլի, մի կտոր հացի հետ միասին այս ուտեստն ուղղակի հիանալի է:
Ճակնդեղով աղցան. Անհրաժեշտ բաղադրիչները
- Բազուկ 4 կգ
- Գազար 0,5 կգ
- Սոխ 0,5 կգ
- Լոլիկ 1,5 կգ
- Քաղցր պղպեղ 0.5 կգ
- Սխտոր 200 գ
- Բուսական յուղ (առանց հոտի) 500 մլ
- Քացախ 9% 200 մլ
- Շաքար 180 գ
- Աղ 50 գ
- Կծու պղպեղ 1 պատիճ
Ճակնդեղով աղցան. Պատրաստման եղանակը
- Սկսելու համար ճակնդեղը քերել խոշոր քերիչով, դրանից հետո գազարները նույնպես քերել խոշոր քերիչով:
- Բլենդերի օգնությամբ լոլիկը վերածում ենք միատարր խյուսի:
- Հիմա բուլղարական պղպեղը կտրում ենք ոչ բարակ շերտերով:
- Հաջորդը սոխը մանր կտրատել, կծու պղպեղից հեռացնել սերմերը և մանր կտրատել: Սխտորը ճզմեք մամլիչով, կամ մանրացրեք բլենդերով:
- Վերցնել մի մեծ կաթսա, դրա մեջ յուղ լցնել, անընդհատ խառնելով սոխն ավելացնել, 10 րոպե եփել, ապա մեջ լցնել գազար և պղպեղ: Եփել 5-7 րոպե:
- Այժմ կաթսայի մեջ ավելացրեք ճակնդեղ, լոլիկ, կծու պղպեղ, անմիջապես այնտեղ ավելացրեք շաքար, աղ և քացախ:
- Մանրակրկիտ խառնեք ամեն ինչ, ծածկեք կափարիչով և սպասեք, մինչ եռա:
- Եռալուց հետո եփել 40-45 րոպե: Ժամանակն անցնելուց հետո կաթսայի մեջ ավելացնել սխտորը և լցնել ևս 100 մլ քացախ: Մանրակրկիտ խառնել և եփել ևս 10 րոպե:
- Առանց կրակն անջատելու, աղցանը լցնել նախապես ստերիլացված բանկաների մեջ, թեթևակի սեղմել գդալով, ծածկել ստերիլացված կափարիչներով և արագ փակում:
- Շրջեք գլխիվայր, ծածկեք տաք վերմակով և թողեք մեկ օր:
Ճակնդեղով աղցանը պատրաստ է: Ձմռանը նման պահածոն լավ է որպես հիմնական ուտեստների վիտամինային հավելում և որպես խորտիկ:
Բարի ախորժակ
Տեսանյութ
Համեղ վինեգրետ