Կարտոֆիլ պատրաստելու բազմաթիվ բաղադրատոմսեր կան, օրինակ՝ Սոխով կարտոֆիլ:
Ժամանակին վայրի կարտոֆիլն օգտագործում էին թշնամիներին թունավորելու համար, իսկ այսօր կարտոֆիլը դարձել է աշխարհի ամենապահանջված բանջարեղեններից մեկը։
Դժվար է պատկերացնել որևէ հիմնական մսային ուտեստ առանց կողմնակի ճաշատեսակի՝ կարտոֆիլի խյուսի, գեղջուկ կարտոֆիլի և այլ ուտեստների տեսքով։ Այժմ այս բանջարեղենը նույնպես հարգված է, ինչպես նախկինում:
Այն աճեցվում է գրեթե բոլոր մայրցամաքներում: Առկա է կարմիր, սև և մանուշակագույն սորտերի կարտոֆիլ, իսկ ռեկորդակիր, ամենամեծ կարտոֆիլը 8 կգ քաշ ունի։
Սոխով կարտոֆիլ. Բաղադրիչներ
_ կարտոֆիլ — 3 հատ
_ կոշտ պանիր — 150 գ
_ սոխ — 2 հատ
_ լոլիկ — 3 հատ
_ հավի ձու — 4 հատ
_ աղացած սև պղպեղ — մի պտղունց
_ աղ — մի պտղունց
_ չորացրած սխտոր — 1/2 թեյի գդալ
_ եգիպտացորենի օսլա — 4 ճաշի գդալ
_ մայոնեզ — 2 ճաշի գդալ
_ կանաչ սոխ — մի փունջ
_ հալած պանիր — 4 շերտ
Սոխով կարտոֆիլ. Պատրաստման եղանակը
_ Կարտոֆիլը մաքրել, մանրացնել խոշոր քերիչով։
_ Սոխը կտրատել քառորդ օղակներով, խառնել կարտոֆիլի զանգվածի հետ։
_ Ձվերը կոտրել խառնուրդի մեջ, աղ անել և մանրակրկիտ խառնել։
_ Զանգվածի մեջ խառնել եգիպտացորենի օսլան, խմոր հունցել։
_ Միջին կրակի վրա, յուղած տապակի մեջ դնել կարտոֆիլի խառնուրդի 1/3 մասը:
_ Տապակել բլիթը մինչև ոսկե դարչնագույնը երկու կողմից:
_ Նույնն անել կարտոֆիլով խմորի մյուս երկու բաժինների հետ:
_ Կանաչ սոխի մի փունջ ոչ շատ մանր կտրատել, պինդ պանիրը քերել խոշոր քերիչով։
_ Խառնել պանիրն ու կանաչ սոխը, համեմել մայոնեզով, չորացրած սխտորով և սև պղպեղով։
_ Կտրել լոլիկը բարակ օղակներով:
_ Ստացված պանրի և սոխի մածուկը քսել կարտոֆիլով առաջին բլիթի վրա։
_Դրա վրա դնել երկրորդ շերտը, ծածկել լոլիկի օղակներով ու հալած պանրով։
_ Լոլիկներով շերտը ծածկել երրորդ բլիթով, որի վրա ցանել մնացած պանիրը։
_ Տապակի վրա յուղաթուղթ դնել և Բլիթների շերտերը թխել 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում 10-15 րոպե:
Մատչելի մթերքներից անսովոր ընթրիք է ստացվում։
Ի դեպ, ըստ ճաշակի այլ բաղադրիչներ նույնպես կարելի է ավելացնել տապակի մեջ թխվող շերտերին։
Բարի ախորժակ:
Տեսանյութ
Կարտոֆիլ ջեռոցում