Մաստավա` ջրիկ փլավ. Այս յուրօրինակ ապուրի պատրաստման եղանակը կարող է զարմացնել ձեզ
Այս համեղ ուզբեկական ուտեստը պատրաստվում է բրնձից և մի քանի այլ պարզ ու ծանոթ բաղադրիչներից: Սոխեռածի շնորհիվ մաստավան ավելի համեղ է դառնում: Դրա պատրաստումն իսկապես հիշեցնում է ուզբեկական փլավ կամ իսպանական պաելա, և այս ուտեստն իր մեջ կարծես ներառում է միաժամանակ և առաջին և երկրորդ ուտեստները:
Հաճելի է նաև, որ կա ջրիկ փլավի մի քանի տեսակներ `դասական և դիետիկ: Միսը (գառ կամ տավարի միս) կարող է չավելացվել, բայց մսի արգանակը ցանկալի է ըստ ավանդական տարբերակի: Երբեմն գառան մսի կտորների փոխարեն, կերակուրը պատրաստվում են աղացած մսով կոլոլակներով: Մաստավան արագ ու երկարաժամկետ է հագեցնում, այն կարելի է մատուցել խնջույքների հաջորդ օրը, որովհետև լավ չեզոքացնում է ալկոհոլի ազդեցությունը:
Մաստավա` ջրիկ փլավ. Անհրաժեշտ բաղադրիչները
- Գառան միս 500 գ
- Բրինձ 200 գ
- Սոխ 300 գ
- Կարտոֆիլ 300 գ
- Լոլիկ 100 գ
- Բուլղարական պղպեղ 200 գ
- Տոմատի մածուկ 30 գ
- Արևածաղկի ձեթ 100 մլ
- Աղ՝ ըստ ճաշակի
- Սև պղպեղ (աղացած)՝ ըստ ճաշակի
- Համեմ՝ ըստ ճաշակ
- Չաման՝ ըստ ճաշակի
- Ռեհան՝ ըստ ճաշակի
- Համեմ՝ ըստ ճաշակի
- Հավի արգանակ 150 մլ
Մաստավա` ջրիկ փլավ. Պատրաստման եղանակը
- Միսը կտրատել խոշոր կտորներով (կարող եք տավարի միս վերցնել), կանաչները մանր կտրատել, մաքրել կարտոֆիլն ու սոխը, լվանալ բանջարեղենը:
- Լոլիկը, կարտոֆիլը, գազարը և պղպեղը կտրատել խորանարդներով, իսկ սոխը՝ կես օղակներով:
- Թրջել բրինձը տաք ջրի մեջ 20 րոպե:
- Նախ, արևածաղկի ձեթը տաքացրեք թավայի մեջ` ուժեղ կրակի վրա:
- Տապակել դրա մեջ սոխը մինչ ոսկե դարչնագույնը, միսը լցնել մեջը և կրակի վրա տապակել այնքան ժամանակ, մինչև համեղ կեղևը ստացվի:
- Որքան լավ է տապակած միսը, այնքան ավելի հարուստ է ստացվում ապուրի համը: Այն կարելի է հենց հիմա համեմել աղով և պղպեղով:
- Մսին ավելացնել պղպեղ և գազար, տապակել 3 րոպե: Դրանից հետո լցնել կարտոֆիլը և բոլոր համեմունքներ: Մի քիչ էլ կրակի վրա թողեք:
- Արգանակի մեջ նոսրացնել տոմատի մածուկը (կարող եք ջուր վերցնել արգանակի փոխարեն) և մսին ու բանջարեղենին ավելացնել հեղուկը: Թողեք այն եփվի:
- Ավելացնել լոլիկն ու կարտոֆիլը և եփել 10 րոպե: Դրանից հետո կաթսայի մեջ ավելացնել ջուր այնպես, որ այն ծածկի բոլոր բաղադրիչները և հասցնել եռման ցածր կրակի վրա:
- Երբ այն եռա, ապուրը թող 15 րոպե եփվի, ապա ավելացնել բրինձը և սպասել ևս 15 րոպե: Այսպիսով, մաստավան պատրաստ է:
Շատերն ուզբեկական խոհանոցը գիտեն հայտնի փլավի շնորհիվ, որը դարձել է ազգային հարստություն: Դա իհարկե չի խանգարում մաստավային մնալ նույնքան հարգված ուտեստ, որի անալոգները հանդիպում են Կենտրոնական Ասիայում:
Փորձեք գոնե մեկ անգամ, և դրանից հետո ցանկացած սովորական ապուր կթվա, թե պարզապես արգանակ է:
Տեսանյութ
Հայկական համեղ ապուր