Վրացական Խարչո ապուր. Մսի, բանջարեղենի և համեմունքների ամենահաջող համադրությունն է այստեղ:
Խարչո ապուրը շատ սիրված է ոչ միայն Վրաստանում, այլև նրա սահմաններից շատ հեռու:
Վրացիները կարծում են, որ ապուրի կեսը պետք է հեղուկ լինի: Խարչո ապուրն այս կանոնից հաճելի բացառություն է: Թանձրության և հագեցածության պատճառով վրացիները այս ջրիկ ուտեստը համարում են լիարժեք ճաշ կամ ընթրիք:
Եթե դուք երբեք չեք պատրաստել վրացական Խարչո, ապա մի վատնեք ժամանակը և սկսեք:
Խարչո ապուր. Բաղադրությունը
_Խոզի միս 600 գ
_Ջուր 3 լ
_Սոխ 1 հատ
_Գազար 2 հատ
_Սխտոր 3 պճեղ
_Տոմատի մածուկ 3 ճաշի գդալ
_Աջիկա 1 թեյի գդալ
_Կծու կարմիր պղպեղ 0,5 թեյի գդալ
_Պղպեղի խառնուրդ 0,5 թեյի գդալ
_Սխտոր փոշի 0,5 թեյի գդալ
_Բրինձ 250 գ
_Աղ ըստ համտեսի
_Համեմ ըստ ճաշակի
Խարչո ապուր. Պատրաստման եղանակը
_Կտրել խոզի միսը խորանարդներով և տապակել թավայի մեջ կարագով մինչև ոսկե դարչնագույն:
_Լցնել ջուրը կաթսայի մեջ և ավելացնել միսը: Եփել բարձր ջերմության վրա, մինչև ջուրը եռա: Դրանից հետո մարմանդ կրակի վրա դնել, ծածկել և եփել առնվազն մեկ ժամ:
_Գազարները կտրել կես օղակներով, իսկ սոխի շրջանակները բաժանել քառորդների, կտրեք կանաչիները և սխտորը:
_Տապակել սոխը մինչև ոսկե դարչնագույնը: Այնուհետև ավելացնել գազար, 3 րոպեից հետո` սխտորը, իսկ ևս մեկ րոպե հետո` կանաչի: Մի րոպե անց ավելացնել 5 ճաշի գդալ արգանակը և տոմատի մածուկը բանջարեղենին: Տապակի մեջ ավելացնել աջիկա, համեմունքներ և աղ, կրկին լավ խառնել: 20 րոպե շոգեխաշել ցածր ջերմության վրա, կափարիչի տակ:
_Լվանալ բրինձը և լցնել այն արգանակի մեջ, եփել 10 րոպե: Դրանից հետո ավելացնել բանջարեղենով սոխեռածը և եփել ևս 10 րոպե: Վերջում ավելացնել ևս մի քիչ կանաչի:
Խարչոյի ապուրի ավանդական բաղադրատոմսում օգտագործում են տավարի, ոչ թե խոզի միսը: Փորձեք այս տարբերակը նույնպես: Եվ եթե սիրում եք ընկույզ ավելացնել ապուրին, կտրատել դրանք և ավելացնել բանջարեղենով սոխեռածին: Այս բաղադրիչը կավելացնի ինքնատիպություն և հատուկ համ:
Խարչո ապուրը պատրաստ է:
Բարի ախորժակ: